Rijksakademie Tech Fellowship-programma

OPEN CALL 2024

Heb jij als kunstenaar of ontwerper de ambitie om je technische vaardigheden verder te ontwikkelen? Houd je ervan om te werken in een technische werkplaats en om andere kunstenaars te helpen? Zou je zelf een onderzoek willen doen op gebied van techniek, materiaal of ambacht? Ben je geïnteresseerd in onderzoek doen naar duurzame werkmethoden? Woon en werk je in Nederland?

In 2022 lanceerde de Rijksakademie een trainee/onderzoeksprogramma voor jonge kunstenaars/makers om zich verder te bekwamen in ambacht, materiaal en techniek: het Tech Fellowship-programma. Jaarlijks worden er drie tech fellows geselecteerd.

De tech fellow is een trainee/onderzoeker, en volgt een leer/werktraject in de werkplaats(en) tot technisch specialist. De tech fellow werkt mee aan kunstenaarsprojecten, materiaal-experimenten, cross-over projecten en kennisoverdracht binnen een meester-gezelconstructie. Daarnaast doet de tech fellow onderzoek naar materialen of techniek in de werkplaats(en) en maakt hiervan een verslag.

Het programma bestaat uit twee onderdelen.
1. Leren en werken in de werkplaatsen (2 dagen per week)
2. Eigen onderzoek (2 dagen per week)

De volgende, derde editie van het programma loopt van januari t/m december 2024.

Er zijn drie tech fellowships beschikbaar in de werkplaatsen:

Op de Rijksakademie wordt veelal interdisciplinair gewerkt door de kunstenaars. Het is mogelijk om gedurende het jaar onderzoek te doen in meerdere werkplaatsen.

Leren in de werkplaats

Als tech fellow werk je samen met je mentor, de technisch specialist van de werkplaats, en leer je hoe je kunstenaars kunt adviseren op het gebied van ambacht, techniek of materiaal en hoe een technische werkplaats te runnen.

Eigen onderzoek

Je hebt de ambitie om onderzoek te doen om je kennis over materiaal en/of ambacht en/of techniek te vergroten, en de wens om een bijdrage te leveren aan het werk van anderen en de beoogde meerwaarde voor het technisch vakgebied. Belangrijk deel van het eigen onderzoek is aandacht voor duurzaam werken in de werkplaatsen. Wij streven ernaar te werken met niet-giftige en biologisch afbreekbare producten.

Wie zoeken we?

Jonge en mid-career kunstenaars met gevorderde kennis van en interesse in het uitbreiden van hun vaardigheden op het gebied van ambachten, materialen en/of technieken kunnen zich aanmelden. Je hebt een zelfstandige, nieuwsgierige werkhouding. Je haalt plezier uit samenwerken met anderen en het delen van kennis en je kunt werken in een internationale gemeenschap.

Je bent 4 dagen per week beschikbaar gedurende de periode, woonachtig in Nederland en geregistreerd als zelfstandige. Je accepteert en respecteert de residents en collega’s, rekening houdend met persoonsgebonden of cultuurgebonden verschillen.

Wat bieden we?

  • Een trainee/onderzoekstraject in de werkplaatsen
  • 4 dagen begeleiding en coaching door de mentor en de coördinator van het Tech Fellowship-programma
  • Bijwonen van workshops, lezingen, seminars die relevant zijn voor de ontwikkeling van de discipline 
  • Uitwisseling met andere instellingen/werkplaatsen
  • Gedeeld kantoor met de andere tech fellows
  • Een vergoeding van € 22.000 voor 12 maanden op basis van facturering.

Individuele leerdoelen en doelstellingen worden in overleg aan het begin van het programma bepaald.

Apply

Als je in aanmerking wil komen voor een Tech Fellowship kun je je aanmelden door het invullen van dit formulier.

De deadline om je aan te melden is 15 augustus 2023.

Gesprekken vinden plaats op de Rijksakademie op 4, 5 en 6 september 2023. Het programma start in januari 2024.

Meer informatie over de vorige en huidige tech fellows vind je hier.

Vragen?

Voor vragen over het Tech Fellowship-programma kun je contact opnemen met Annelie Musters.

Het Tech Fellowship-programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Gieskes-Strijbis Fonds, Rabobank Nederland en Stichting Van Achterbergh – Domhof.

Archief