Vanaf 2 oktober 2021 is het niet langer mogelijk om je aan te melden voor de residency die in september 2022 van start gaat. De volgende aanmeldingsperiode is in de herfst van 2022.
De Rijksakademie nodigt kunstenaars uit zich aan te melden om hun werk gedurende een periode van een of twee jaar in Amsterdam te ontwikkelen.
De Rijksakademie huisvest een internationale, multidisciplinaire, experimentele en kritisch geëngageerde kunstenaarsgemeenschap. Residents worden ondersteund met een studio, een werkbudget en een stipendium en profiteren van een grote verscheidenheid aan uitwisselingsmogelijkheden, waaronder peer to peer-dialoog en regelmatige bezoeken van een diverse groep vooraanstaande kunstprofessionals. Ze hebben toegang tot technische werkplaatsen, een uitgebreide bibliotheek en een historische collectie. De begeleiding door technische specialisten stimuleert een hands-on, innovatieve en interdisciplinaire manier van werken.
Als kunstenaar ben je er klaar voor om het beste uit deze middelen te halen en sta je open om jezelf uit te dagen. Gedurende de tweejarige residency ga je een proces in met een open einde, waarin je jouw praktijk kunt verdiepen en nieuwe terreinen kunt verkennen, zowel binnen als buiten de kunstwereld.
Geselecteerde kunstenaars hebben doorgaans een BA/MA-opleiding afgerond, en moeten ten minste 2-3 jaar zelfstandige beroepservaring hebben voordat zij aan een residentie aan de Rijksakademie beginnen
Elk jaar komen er ongeveer 22 plaatsen vrij. Wij zoeken residents voor de periode september 2022 - augustus 2023, met de mogelijkheid om een jaar langer te blijven. Je kunt je aanmelden door het online aanmeldingsformulier op onze website in te vullen tussen 1 september 2021, 00.00 uur en 1 oktober 2021, 23.59 uur.
Kunstenaars die een residency hebben gevolgd aan een andere postacademische instelling in Nederland (Jan van Eyck Academie, De Ateliers) komen niet in aanmerking voor toelating tot de Rijksakademie. Houd er rekening mee dat je je niet meer dan drie keer kunt aanmelden voor een residency op de Rijksakademie, te beginnen met de aanmelding voor de residentie 2021.
Vanwege het grote aantal aanmeldingen duurt het juryproces enkele maanden en verloopt in verschillende rondes. Alle aanmeldingen worden ten minste één keer door de jury bekeken.
Dit zijn de verschillende stappen:
na de deadline wordt gecontroleerd of alle aanmeldingen compleet zijn. Als de aanmelding niet compleet is of de documentatie niet goed geupload, nemen we contact op met de aanvrager om ervoor te zorgen dat de aanmelding compleet is voordat het juryproces begint.
De Rijksakademie selecteert elk jaar ongeveer 22/23 kunstenaars: de helft daarvan komt uit Nederland, de andere helft uit andere landen. Kunstenaars uit Nederland hebben de Nederlandse nationaliteit of wonen (of werkten) ten minste twee jaar in Nederland. Er zijn verschillende jury's zijn voor de internationale en de Nederlandse selectierondes.
Zowel de internationale als de Nederlandse juryprocessen bestaan uit een voorselectieronde, een hoofdselectieronde en tenslotte interviews.
In de voorselectie richt de jury zich op de visuele documentatie (geuploade portfolio). Op basis van het portfolio gaat de aanmelding door naar de volgende ronde, of niet. In deze fase verlaat ongeveer twee derde van de aanmeldingen het proces. Meer dan één jurylid moet de aanmelding steunen om door te gaan naar de volgende ronde.
In de hoofdselectieronde besteedt de jury meer tijd aan elke aanmelding en is er meer tijd om naar aanvullende informatie te kijken (geschreven teksten, motivatie). De juryleden bespreken welke kandidaten zij tijdens een gesprek willen ontmoeten.
Ongeveer 35 kandidaten uit Nederland en 35 internationale kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek met de jury, dat bij voorkeur plaatsvindt op de Rijksakademie. Van alle interviewkandidaten zal een derde worden uitgenodigd voor een residency.
De jury is in alle rondes op zoek naar diversiteit, zowel in de praktijk als in de persoonlijke achtergrond van de kandidaten.
SAMENSTELLING VAN DE JURY Elk jaar stellen we verschillende jury's samen: voor de Nederlandse en internationale juryprocessen maar ook voor de verschillende rondes. Alle jury's zijn zeer divers samengesteld. De juryleden hebben verschillende achtergronden, verschillende werkwijzen, verschillende relaties met de Rijksakademie en verschillende niveaus van ervaring met ons proces. De samenstelling van de jury wisselt elk jaar. De directie van de Rijksakademie heeft geen stem in het proces. De meeste juryleden zijn kunstenaars.
De juryleden in de verschillende rondes voor de residency 2021/22 waren: Ansuya Blom, Banu Cennetoğlu, Isabelle Cornaro, Ade Darmawan, Ellen Gallagher, Erin Gleeson, Femke Herregraven, Jaki Irvine, Metahaven, Melvin Moti, Gabi Ngcobo, Wendelien van Oldenborgh, Christodoulos Panayiotou, Paul Sietsema, Antonio Vega Macotela en Sawangwongse Yawnghwe.
Voor je met je aanvraag begint, raden we je aan de informatie hieronder goed door te lezen. Staat de informatie die je zoekt er niet tussen, stuur dan een e-mail naar: application@rijksakademie.nl.
De Rijksakademie biedt een tweejarig internationaal residency-programma aan zo'n vijftig kunstenaars dat ruimte biedt aan onderzoek, experiment en productie van nieuw werk. Residents worden ondersteund met een atelier, een werkbudget en een stipendium en kunnen advies inwinnen bij vooraanstaande kunstprofessionals. Daarnaast is er een rijke onderzoeks- en productie-infrastructuur, bestaande uit diverse technische werkplaatsen die worden beheerd door specialisten, een bibliotheek en een historische en hedendaagse kunstcollectie. Binnen de interdisciplinaire omgeving van de Rijksakademie is er volledige vrijheid in onderzoek en werkwijze.
De technische werkplaatsen van de Rijksakademie zijn al decennialang een plek van innovatie en experiment. Onder leiding van specialisten die nauw samenwerken met de residents, faciliteren de werkplaatsen de uitwisseling van expertise en creëren ze de mogelijkheid tot interdisciplinaire projecten met zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken.
Naast de technische werkplaatsen biedt de Rijksakademie nog een aantal andere faciliteiten, zoals diverse projectruimtes, een performancestudio, een keuken en een moestuin.