Residency

De Rijksakademie biedt een tweejarig internationaal residency-programma aan zo'n vijftig kunstenaars dat ruimte biedt aan onderzoek, experiment en productie van nieuw werk. Residents worden ondersteund met een atelier, een werkbudget en een stipendium en kunnen advies inwinnen bij vooraanstaande kunstprofessionals. Daarnaast is er een rijke onderzoeks- en productie-infrastructuur, bestaande uit diverse technische werkplaatsen die worden beheerd door specialisten, een bibliotheek en een historische en hedendaagse kunstcollectie. Binnen de interdisciplinaire omgeving van de Rijksakademie is er volledige vrijheid in onderzoek en werkwijze.

Workshops

De technische werkplaatsen van de Rijksakademie zijn al decennialang een plek van innovatie en experiment. Onder leiding van specialisten die nauw samenwerken met de residents, faciliteren de werkplaatsen de uitwisseling van expertise en creëren ze de mogelijkheid tot interdisciplinaire projecten met zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken.

Faciliteiten

Naast de technische werkplaatsen biedt de Rijksakademie nog een aantal andere faciliteiten, zoals diverse projectruimtes, een performancestudio, een keuken en een moestuin.

Hout

De houtwerkplaats koppelt traditionele technieken aan hedendaagse technologische ontwikkelingen. Uitgerust met krachtmachines voor alle werkwijzen die in de houtbewerking voorkomen, biedt de werkplaats montagetafels, (elektrisch) handgereedschap, luchtdrukgereedschap, lasersnijders en een CNC-freesmachine. Ook zijn er mogelijkheden voor het snijden van kunststof.

Technical specialists

Roger Cremers
Seamus Cater
Monique de Wilt (CNC, lasercutter)

List of equipment
DescriptionSpecifications
Horizontal belt sanding machine with oscillating round sander1000 x 200mm
Wall saw3050 x 1850 x 40mm
Spindle moulder6 cm2 in one go
Planer thicknesser400 wide, 210 high
Mitre saw85 x 300mm
Table sawuntil 90mm height
saw machine350mm
Wood lathe with manual copying device1500 x 440mm
Drill press30mm, MK3
Mortising machine
Mitre punch, adjustable angle
C02 laser cutting and engraving machine for wood, leather, textiles and plastics1500 x 900mm
3-axis CNC milling machine2500 x 1700 x 210mm

Uit het Open Archive met tags
  • Hout