lezing

Charl Landvreugd

Notes on Osmosa: Imagining Spaces

Hoe gaan we om met de complexiteit van het mondiale in het lokale, en vragen over migratie? Wat betekent dit voor cultuur, taal en identiteit, vanuit een Nederlands perspectief? Op donderdag 20 februari reflecteert kunstenaar en onderzoeker Charl Landvreugd vanuit zijn eigen praktijk op deze vragen en deelt zijn gedachten over toekomstige taal.

De lezing van Landvreugd wordt gevolgd door een Q&A met Annet Zondervan, de directeur van het CBK Zuidoost.

Charl Landvreugd is als kunstenaar en onderzoeker opgegroeid in Rotterdam, in een omgeving en tijd waarin veel verschillende migrantengemeenschappen van Nederland hun thuis maakten. Omdat hij deel uitmaakte van deze levendige ruimte, is hij nu een pleitbezorger van lokale, continentale Europese concepten en taal die voortkomen uit deze ruimtes. Zij vormen de potentie om de gevoeligheden die specifiek zijn voor het gebied op de juiste wijze te verwoorden.

Met behulp van een breed scala aan artistieke disciplines gebruikt hij de resultaten van zijn onderzoek om na te denken over burgerschap en samenhorigheid. Hoe komt dit tot uitdrukking in de beeldende kunst op het vasteland van Europa? Onlangs voltooide hij zijn doctoraat in Curating Contemporary Art aan het Royal College of Art in Londen. Zijn solotentoonstelling Ososma, in het CBK Zuid Oost was gebaseerd op Tembe, het traditionele houtsnijwerk- en schilderwerk van de Marrons in Suriname. De Tembe vormde de drager van (nieuwe en bestaande) werken van de kunstenaar, waarbij het centrale thema in het werk van Landvreugd verder werd uitgewerkt: een reflectie op culturele hybriditeit als basisprincipe van de 21e eeuw.

Publieksprogramma

Onze agenda met events, presentaties en lezingen.

Archief